Instalo Windows XP

   
  INSTALIMI NE MENYR TE GJER I Windows XP
 
Windows XP 
SPJEGIMI ME I MIRË I DHEN DERI ME TANI NE GJUHEN SHQIPE PER INSTALIMIN E Windows XP 
 I perpunuar nga kosovaschool 
Instalimi i Windows XP 
Fillimi i Setup 

Instalimi i Windows XP është me të vërtetë i thjeshtë. Ngritja e Windows XP është bërë më shpejt se çdo versioni të tjera të mëparshme. Për të filluar instalimin, ju duhet së pari të vënë Windows XP CD ROM Drive CD-në tuaj. Pastaj ju duhet të hyjnë në sistemin tuaj e BIOS setup. I BIOS Setup është baza e sistemit operativ vetëm që menaxhon hardware settings. Vetëm avancuar Paneli i përdoruesit duhet të ndryshojë në këtë setup. Paneli i gabuar mund të dëmtojë kompjuterin tuaj. 
Për të hyrë në BIOS Setup, zakonisht ju duhet ta fshini shtypit, para se të sistemit çizme, por që mund të ndryshojnë nga një mainboard model në tjetrin. Gjithashtu hapat për ndryshimin cilësimet në setup janë të ndryshme, kështu që ne rekomandojmë librin e udhëzimeve të konsultimit të mainboard juaj, para se të përpiqet për të ndryshuar këto settings. Nga BIOS Setup, ju duhet të keni vendosur të booting device qëllim. Ky CD ROM duhet të jetë i pari, kështu që ju mund të jeni në gjendje ta instaloni Windows XP.


Fig 1

Pasi ta ndryshoni cilësimet në BIOS Setup, dhe reboot sistemin tuaj, Windows XP Setup automatikisht do të fillojë, dhe kontrolloni nëse kompjuteri juaj plotëson kërkesat minimale sistemit. Pas kësaj disa fotografi të nevojshme për fillimin e Windows Setup do kopjohet. Pas gjithë kësaj, ju do të shihni një ekran si ajo e përfaqësuar në Figurën 1. Këtu ju mund të zgjodhi midis instalimit të Windows XP, Windows XP dhe riparimit, duke përdorur për instalim mëkëmbjen tastierë. Edhe nëse kompjuteri juaj mund të ketë një problem të vogël, ne rekomandojmë instalimin e një kopje të Windows-it të freskëta. Pas Windows është i instaluar në kompjuterin tuaj për një kohë të gjatë, mund të jetë e mundur që kjo mund të mos punojnë aq shpejt sa ajo të përdoret, ose gabime mund të ndodhin shumë shpesh. Kjo është për shkak se kishte qenë i regjistrit Paneli i modifikuar shumë shumë duke instaluar programe. Windows mund të jenë të infektuar nga viruset. Edhe pse keni antivirus software, dhe tuaj fotografi ishte pastruar, ne rekomandojmë instalimin e një kopje të Windows-it të freskëta pas pastrimit të gjitha dosjet tuaja. 
Nga ekranin si ajo e përfaqësuar në Figurën 1, shtypni Enter, për të vazhduar me instalimin e Windows XP. Pastaj, përdoruesi LICENCË Marrëveshje do të shfaqen. Ajo është si një kontratë midis jush dhe Microsoft Corporation. Të gjitha produktet software e ka këtë lloj të licencës. 

Fig. 2


Fig 2

Nëse jeni dakord me të gjitha termat dhe kushtet, se ju duhet të shtypni F8 kyçe, që kështu të mund të vazhdojë. Nëse ju nuk pajtoheni me termat dhe kushtet në marrëveshje, ju duhet të shtypni ikjes kyçe. Nëse ju nuk pajtoheni, ju nuk mund të vazhdojë me setup. Pasi të shtypni ikjes kyçe, setup automatikisht do të ngushtë, duke hequr të gjithë informacionin që është shtuar gjatë instalimit. 
Pas jeni dakord, do t'ju kërkohet ku ta instaloni Windows XP. Hard disku juaj duhet të jetë e ndarë parë. Nëse keni një kompjuter të ri, që nuk e kanë të instaluar një sistem operativ, ju duhet së pari të ndarjes dhe se format hard drive tuaj. 

Ndarëse 

Një ndarje apo një makinë është një shumë hapësirë në hard drive tuaj që ju dëshironi të përdorni për diçka. Për shembull ju mund të bëni një ndarje për muzikë, ose një tjetër për ndarjen e dokumenteve, e kështu me radhë. Natyrisht vetëm një lloj ruajtjen e files në një ndarje nuk është e detyrueshme. Kjo ishte vetëm një shembull. Mendoni mirë para se të caktojë hapësirën për një ndarje. Ju gjithashtu mund të caktojë të gjithë hapësirën në dispozicion në hard diskun tuaj, duke krijuar kështu vetëm një ndarje. Krijimi i vetëm një ndarje nuk është e rekomanduar. Është më mirë që të ketë dy ndarje, ose më shumë nëse ju keni më shumë hapësirë. E para ndarjes, C: , duhet të jetë për Windows, dhe e dyta, D: , duhet të jetë për dokumentet tuaja. 
Pra, nëse çdo gjë do të ndodhë me Windows, të gjitha dokumentet dhe dosjet tuaja do të jenë të sigurt në D: , kështu që mund të shpejt format C: dhe të instalojë një kopje të re të Windows. Kjo është më e mira për shumicën e përdoruesve, nëse C: ka një minimum prej 10 Mb. Nëse hard diskun tuaj është më e madhe, mund të caktojë më shumë hapësirë për C: . Nëse ju e dini ju të përdorni më shumë programe, apo e keni përdorur programet që kërkojnë më shumë burime, të bëjë një ndarje më të madhe. Gjithashtu vihet re se me makinë duhet të jetë të paktën 10-15% të lira gjatë gjithë kohës. Një makinë të plotë do të ngadalësojë ecurinë e sistemit tuaj. 
Setup do të paraqesin një ekran si në Figurën 3 që ju mundëson të zgjidhni ose menaxhuar ndarëse në hard drive tuaj. Hapat janë me të vërtetë të thjeshtë, dhe setup jep informacion të detajuar në lidhje me secilin hap. Nëse ju nuk keni asnjë të ndarëse drive tuaj, ju do të shihni një "Hapësirë Unpartitioned" label në tryezë, ose në qoftë se kanë ndarëse, ju do të shihni ato të listuara me hollësi në tabelën në (Fig. 3). 
Për të krijuar një ndarje dhe pastaj shtypni C një ekran do të duket i pyetur nëse ju doni të përdorni të gjithë hapësirën në dispozicion në disk drive për ndarje. Nëse ju zgjidhni jo, do t'ju kërkohet për sasinë e hapësirës në bytes për ndarje. Për të krijuar një të dytë, apo i tretë, ndarjes, përsëritje të procedurës. Pas përcaktimit të madhësisë së ndarjes, ju do të kthehet në ekranin e përfaqësuar në Fig. 3. Nga këtu ju mund të përsëritni procedurën përsëri, zgjedhjen e "Hapësirë Unpartitioned" label, duke përdorur arrow çelësat. 
KUJDES! Windows XP gjithmonë rezerva 8Mb e unpartitioned hapësirë. Kjo është e nevojshme për Windows për të ruajtur informacione në lidhje tuaj aktiv ndarëse. Pra, mos u bëni merak për këtë hapësirë ...


Fig 3

Pas krijimit të ndarëse, ju do të keni për të formatin e tyre. Formatimi i një ndarje do të thotë se caktimi i një sistem të caktuar një fotografi. Ky proces do të fshihet të gjitha të dhënat mbi drive. Një skedë sistemit është sistemi që instructs sa për të ruajtur dhe për të menaxhuar fotografi. Windows 95 përdori FAT file sistemin. Than Windows 98 përdoren FAT32, një më të fuqishëm dhe i zgjuar file sistemit. Natyrisht Windows 98 mund të kandidojë në FAT file system, Windows 95, por nuk mund të kandidojë për FAT32, sepse është sistem më të reja. Pas FAT32, Windows 2000 dhe XP erdhi me i ri NTFS file system. Ajo menaxhon dhe dyqane fotografi më të lehtë dhe më e mirë, plus ajo mbështet shumë veçori të reja. 
Ndonjëherë disa aspekte të këtij sistemi mund të ngadalshme e qepur për disa përdoruesit, për shkak të sistemeve dyqane krijimin, modifikimin, dhe herën e fundit arrihen datën dhe kohën e dosjeve, por kjo mund të jetë fikse me disa regjistri settings. Ju gjithashtu mund të rregullojmë këtë pas instalimit të Windows-it, me të regjistrit të të shkul me kusht që erdhi CD me këtë libër. Shiko për NTFS Optimization.reg, në CD, sapo të hapë dosjen dhe një pyetje do t'ju kërkojë kuti nëse doni të shtoni e informacionit në regjistër. Kliko Po. 
Edhe pse Windows XP mund të punojnë edhe në kuadrin e sistemit FAT32 fotografi, është mirë të zgjidhni NTFS. 
Pas ndarjes zgjidhni ju doni të ngritur në Windows, një ekran si ajo në Fig. 4 do të shfaqet, duke kërkuar për atë që ju file që dëshironi të sistemit tuaj format ndarje. Ju mund të zgjedhin midis NTFS (shpejtë ose normale) ose FAT32 (normal ose të shpejtë). Ky opsion është i shpejtë në format e ndarjes më të shpejtë, ndërsa mundësi është normale për formatimin e ndarjes ngadalë, duke bërë të mundur zbulimin e çdo e keqe sektorët e vështirë disk. Është më mirë për të përdorur normale opsion.


Fig 4

Nëse tashmë është formatuar me makinë, ju do të ketë gjithashtu një mundësi për "të lënë të paprekur drive - Nuk ka asnjë ndryshim". Ju mund të zgjidhni për të formatin e drive, pos nëse keni kryer të gjitha informatave të rëndësishme në një tjetër makinë në hard disk, ose të tjera të medias heqshëm (çlirët, CD, ZIP, etj.) Zgjedhjen e format Ju mundëson të freskëta për të instaluar një kopje të Windows XP në një makinë të formatohet freskëta. Nëse ju nuk e drive format, ju do të instalojë të tjera mbi versionet e Windows-it që keni instaluar. Instalimi i dy sistemeve operative nuk është me të vërtetë një ide e mirë. 
Të jetë i sigurtë se para se të vendosni të formati, ju krijoi të gjitha tuaj ndarëse me madhësinë e saktë që dëshironi. Ju nuk do të jetë në gjendje të bëjë ndryshime, vetëm nëse ju humbni të gjitha informatat në dispozicion në drives (grisësh ndarëse dhe të krijuar lidhje të reja).


Fig 5

Fig 6

Fig 7

Pas kompletimit të gjitha operacionet, do të reboot kompjuterin tuaj. Pasi do të rinisni kompjuterin tuaj, mos harroni që menjëherë të hyjë në BIOS Setup dhe për të ndryshuar boot qëllim pajisjen. Zakonisht ky është dembel, HDD, dhe CD. Kjo do të thotë që së pari të llogaritje do të përpiqet të boot nga dembel, hard disk se, dhe se CD ROM. Ju gjithashtu mund të ndryshojë në çdo mënyrë që dëshironi, por është më e mirë për të lënë CD e fundit, sepse ju mund të harrojmë CD e fut brenda, dhe herën tjetër që ju do të fillojë të sistemit do të përpiqet të boot nga CD. 

Pjesa e dytë Setup 

Pasi ju do të reboot, automatikisht do të nisë setup. Ju do të shihni një ekran që duket si një në Fig. 8: